Het Funda Huis
Om droom en realiteit van de zoekers samen te brengen, wilde funda een huis creëren. En dan gebaseerd op hun data: het funda Huis. Architecten Jeroen Atteveld van Heren 5 Architecten en Dingeman Deijs van Dingeman Deijs Architects bogen zich over het ontwerp van het funda Huis.
Volgens deze twee gelauwerde architecten is een huis te vergelijken met een stad of dorp. In een stad zijn plekken die publiek zijn, zoals een plein waar je elkaar ontmoet, maar er zijn ook plekken waar je je kunt afzonderen. Een huis heeft die beide functies ook. Er is een ruimte waar je met elkaar slagroomtaart eet als iemand zestig wordt en er zijn plekjes waar je je terug kunt trekken. Van data een huis bouwen is een heel andere tak van sport voor architecten. Normaal hebben ze te maken met sterke invloeden van de omgeving, zoals bestemmingsplaneisen waarin bijvoorbeeld nok- en goothoogte zijn vastgelegd. Of welstandseisen waarin materiaalgebruik of beeldbepalende details zijn omschreven. Ontwerp je een huis dat bijvoorbeeld naast een rijksmonument komt te staan, dan moet je daar rekening mee houden. Die invloeden van buitenaf maakt dat er vaak van buiten naar binnen wordt gewerkt. Wat zijn de kaders, richtlijnen, grenzen en hoe wordt dat omgezet tot een ontwerp? Bij het funda Huis vallen die omgevingsinvloeden weg, er kan contextloos worden ontworpen. En dan ontstaat er een andere manier van werken: van binnen naar buiten. Daarmee wordt het funda Huis geen compromis, maar een eigen huis met een eigen verhaal.
Bouwen met data
Voor de architecten is data abstract en dan ook een andere manier van werken. Jeroen Atteveld, architect Heren 5 architecten: ‘Hoewel we zelf ook altijd vanuit de persoon denken – wie gaat er wonen, voor wie bouwen we het – is dat bij het funda Huis moeilijker vast te stellen. Dit huis is niet voor één persoon maar voor heel Nederland. Voor de vaste gegevens waar we normaal mee werken, kwam data in de plaats. En dat geeft een andere kijk op het ontwerp. Wat wil de Nederlander? En hoe vertalen we dat naar een woonhuis? Wat we belangrijk vonden, is dat het gaat over het gevoel van ruimtelijkheid. Met die data zijn we vooral gaan werken. Dat gevoel zit niet alleen in hoeveel vierkante meters vloer je hebt, maar ook in hoe je door je woning kunt kijken, de ruimtelijkheid, de doorzichtjes, de lichtinval. Het zijn allemaal aspecten die ruimtelijkheid brengen in een woning zonder dat deze echt heel groot hoeft te zijn.’
Ruimte
Maar hoe interpreteer je data? Hoe zet je cijfers om in een daadwerkelijk ontwerp? Wat zegt kamergrootte of het aantal vierkante meters over een huis? En hoe staat het in verhouding tot elkaar? De architecten namen ‘ruimte’ als uitgangspunt. Uit de data van funda komt immers naar voren dat Nederland zoekt op ruimte – zowel de dromers als de serieuze zoekers. Het spannende is dat er dan frictie ontstaat: wens en werkelijkheid liggen ver uit elkaar. Hoe creëer je ruimte om dromen uit te laten komen in een rijtjeshuis?
Hokjesdenken
Het funda Huis maakt het concept ‘ruimte’ visueel en geeft een invulling aan datgene waar zoekers behoefte aan hebben. Op funda wordt bijvoorbeeld gezocht op 5 kamers, maar dat is niet per se waar ook behoefte aan is. Ruimte staat in die zin gelijk aan 5 kamers. Funda draait het om: die 5 kamers willen zoekers wellicht helemaal niet, ze zoeken gewoon meer ruimte. En daarmee vervalt het hokjesdenken wat we vaak doen als we een huis zoeken. Elk huis, zo is ons aangeleerd, heeft min of meer dezelfde indeling: 1 woonkamer, 4 slaapkamers, een gang, toilet, badkamer. Maar willen we wel in die hokjes denken? Kunnen we dat ook omdraaien en vanuit een andere manier over de indeling van een huis denken? Het funda Huis laat alle hokjes varen en maakt ruimte en indeling inzichtelijk. Van een wens, het kasteel, kun je dus de realiteit, het rijtjeshuis, maken.
Project Team:
- Jeroen Atteveld (Heren 5 Architecten)
- Dingeman Deijs (Dingeman Deijes Architecten)
- Jurriaan van Gent (Data analist bij Funda)
Oplevering | 2017 |
Opdrachtgever | Funda |